Manuele therapie

400Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie en richt zich met name op de diagnostiek en behandeling van functiestoornissen van het bewegingsapparaat in het algemeen en van de wervelkolom in het bijzonder.Dit doet zij met behulp van specifieke onderzoeks- en behandeltechnieken.
Het doel van de therapie is zowel het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en pijn als het verbeteren van vaardigheden in werk ,sport en de dagelijkse activiteiten.
De effecten van manuele therapie zijn veelal direct merkbaar voor de patiënt: duidelijke verbetering van de beweeglijkheid en afname van pijn, waarmee voorwaarden geschapen worden voor een verder optimaal herstel.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam.

Centraal in de manuele therapie staat het verbeteren van de gewrichtsbewegingen in het hele lichaam.

Voor welke klachten kunt u bij een manueel therapeut terecht?

Voor alle klachten die met het bewegen van het lichaam te maken hebben.
Voorbeelden zijn: rugklachten, nekklachten, knieklachten, en schouderklachten, maar ook hoofdpijn, artrose, whiplash, tennisarm, enz.

Wat kunt u na de behandeling verwachten?

De klachten kunnen direct na of enige dagen na de behandeling verminderen. Er kan misschien wat vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn of enige verheviging van de klachten optreden in de eerste paar dagen na de behandeling. Maakt u zich daarover geen zorgen. Deze reacties zijn van voorbijgaande aard en zijn normaal.

Als na onderzoek blijkt dat aanvullende diagnostiek (zoals röntgen, laboratorium enz.) wenselijk is, wordt contact opgenomen met de verwijzend arts. Indien na onderzoek blijkt dat behandeling zinvol is, wordt in overleg met de patiënt het behandelplan vastgesteld.

De behandeling kan bestaan uit:

Specifieke handgrepen uitgevoerd met zachte druk of trek aan botstukken van gewrichten in de gehele bewegingsketen, waarin tijdens het onderzoek de stoornis werd vastgesteld.
Soms wordt gebruik gemaakt van gedoseerde impulstechnieken, waarbij een "knappend" of "krakend" geluid wordt waargenomen. In voorkomende gevallen worden door de patiënt specifieke bewegingen uitgevoerd op aanwijzing van de therapeut om de herwonnen beweeglijkheid te behouden en/of te verbeteren. Na afloop van elke behandeling wordt het resultaat beoordeeld. Indien nodig wordt de behandeling bijgesteld.

Manuele therapie

400

Als je een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en je houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

 

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • Heupklachten

Korte samenvatting:

Last van een geblokkeerde nek of rug, of heb je eerder stramme spieren? Dan kan manuele therapie zeker helpen. Manuele therapie focust zich op het opheffen van bewegingsblokkades in het lichaam enkel door het gebruik van de handen van de therapeut. Die gaat op zoek naar de oorzaak in het lichaam en biedt een behandeling op maat.