Osteopathie bij zwangere vrouwen

400

In veel gevallen vergemakkelijkt een osteopatische behandeling de bevalling!


Diverse studies tonen aan dat er minder complicaties optreden bij zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap ondersteund worden met osteopatische behandelingen. Vele ongemakken kunnen voorkomen, opgelost of ten minste verlicht worden.
Voor een zwangere vrouw kan de osteopathie veel betekenen. Zowel voor de baby als voor de moeder kan een osteopathische behandeling het comfort gedurende de zwangerschap verhogen.


De beweeglijkheid van de baarmoeder, asymmetrische spanning op de banden in het bekken, klachten van de lage rug, ongemak ter hoogte van het middenrif zijn aspecten die behandeld kunnen worden waardoor een zwangerschap makkelijker verloopt.
Vanaf de veertiende week tot aan de bevalling is het raadzaam voor moeder en kind enkele malen een osteopaat te bezoeken. Niet alleen het welzijn van de vrouw wordt verhoogd, ook de baby krijgt meer ruimte en in veel gevallen .

Hoe kan osteopathie een succesvolle zwangerschap en geboorte bevorderen?

Osteopathie brengt evenwicht in het lichaam, een evenwichtig gezond lichaam geeft de foetus alle kansen om optimaal te ontwikkelen. Daartegenover staat dat een verstoord evenwicht de vrouwelijke functies behoorlijk kan in de war brengen.
Zo kan bijvoorbeeld een zwangerschap uitblijven door een verminderde ciculatie en drainage van de bekkenorganen, waaronder de baarmoeder. De klassieke geneeskunde erkent geen vat te hebben op het probleem van de innesteling van het embrio na een geslaagde bevruchting. Volgens de osteopatische principes kan een onevenwicht in het bekken, of een blockage van de lage rug deze innesteling belemmeren. Vanuit deze regio’s wordt immers de bloedvoorziening en de zenuwimput naar de baarmoeder geregeld.


Door zachte ritmische rekkingen kunnen rugklachten, lies- en bekkenpijn worden verminderd. Door een regulerende werking op de ingewanden, en ontspanning van het diafragma kunnen spijsverteringsstoornissen doorgaans goed worden behandeld. Door het stimuleren van de bloed- en lymfestromen kunnen symptomen als pijnlijke borsten, beenkrampen en duizeligheid binnen de perken worden gehouden. In het geval van overmatig veel harde buiken bestaan er zeer efficiente technieken om de baarmoeder te ontspannen.


Ook een malpositie van de baby, bijvoorbeeld een stuitligging, kan te wijten zijn aan strukturele belemmeringen in de wervelzuil of het bekken. Door een spanningsveld of een blokkade in de nek kan het zijn dat er te weinig oxitocine wordt vrijgemaakt. Hierdoor kan een bevalling te laat op gang komen, of kunnen de weeën niet sterk genoeg doorkomen. Een eenvoudige behandeling van de betrokken regio kan dit probleem vermijden.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Dit kan variëren naar gelang de problemen die zich voordoen tijdens de zwangerschap. Vele vrouwen voelen zich goed bij een maandelijkse behandeling vanaf de tweede helft van de zwangerschap. In elk geval is het nuttig om rond de 36 ste week een grondige evaluatie te maken van bekken en lage rug om te kunnen anticiperen op complicaties tijdens de bevalling.
Enkele weken na de bevalling kan dan een behandeling nuttig zijn om het evenwicht in het lichaam te herstellen, en recidiverende klachten te voorkomen.

Losser lichaam, minder klachten

400

Geert kan je helpen de klachten te verminderen. Door je bewegingsvrijheid te verbeteren kunnen veel ongemakken en kwaaltjes verdwijnen. Osteopathie kan ook de negatieve gevoelens tijdens de zwangerschap wegnemen, door de organen te behandelen die zorgen voor de hormoonproductie.


Welke klachten kan de osteopaat verminderen?

 • Bekkeninstabiliteit
 • Lage rugklachten
 • Uitstraling in de benen (zwangerschapischias)
 • Zware, vermoeide benen
 • Pijn tussen de schouderbladen
 • Nekklachten
 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Obstipatie en verteringsklachten
 • Incontinentieklachten
 • Beklemmend gevoel en problemen met ademhalen
 • Problemen bij het geven van borstvoeding
 • Voorkeursligging van de baby (stuit, aangezicht,…)
 • pijn aan de stuit
 • negatieve stemming als gevolg van hormoonschommelingen
 • problemen met de bekkenbodem, middenrif

Osteopathie bij mama en baby samen na een bevalling is een stap naar meer welzijn na de geboorte. Vaak worden moeder en kind samen behandeld na een bevalling, zo ervaart ook de mama na een eventuele lastige bevalling hoe Geert met een zachte, subtiele behandeling een mega-effect teweeg brengt.